Uutislistaukseen

János Gyülvészi ja Markku Hekkala konsertoivat Lohtajan siunauskappelissa

Siunauskappelin kuva.

Sunnuntai-illan konsertti Lohtajan siunauskappelissa on kanttori János Gyülvészin viimeinen työtehtävä Lohtajan seurakunnassa hänen jäädessään eläkkeelle.
Konsertilla halutaan auttaa Ukrainan hädänalaista kansaa. Konserttikolehti suunnataankin tähän tarkoitukseen Kirkon Ulkomaanavun kautta. 

Gyülvészi soittaa konsertissa Vincent Lübeckin pieniä urkukappaleita sekä kappaleita kokoelmasta Kahdeksan pientä preludia ja fuugaa. Tämän kokoelman säveltäjänä pidettiin aiemmin Johann Sebastian Bachia, mutta musiikin tutkijat ovat nykyään aika yleisesti sitä mieltä, että kokoelman on säveltänyt joku Bachin oppilaista, kenties Johann Tobias Krebs. 
Kappaleet ovat erittäin suosittuja ja kaikki urkurit soittavat niitä jossain vaiheessa uraansa. Niitä soitetaan myös paljon jumalanpalveluksissa ja toimituksissa. 
Bachin musiikkia on kuitenkin varmasti kantaatti Ich habe genug, josta Markku Hekkala laulaa konsertissa osan. 
Salaperäsisyys verhoaa myös Vincent Lübeckin urkukappaleita. Niitä ei ole säilynyt kovin monta, mutta ne poikkeavat tyyliltään toisistaan ja oletetaan, että osan kappaleista on säveltänyt isä ja osan poika Vincent. 

 

Konsertti Lohtajan 
siunauskappelissa 13.3. klo 19 
 

Thu Mar 10 10:46:00 EET 2022