Piiroskuva Pyhäseikkailijasta.Helmikuun kirje

Hei taas!

Minä odotan talvilomaa, vaikka suunnitelmat menivät myttyyn. Viime vuonna olimme vain kotosalla ja suunnittelimme silloin, että vuoden päästä lähtisimme Tuomas-kummin perheen kanssa kylpylälomalle Tallinnaan Viroon.
Viron Tartossa asuu myös seurakuntamme tuttu nimikkolähetti Kirsi Vimpari. Äiti sanoi, että Viron nuorisosta vain yksi prosentti eli yksi sadasta ihmisestä on kristittyjä. Evankeliumille Jeesuksesta on siellä paljon tarvetta!
Emme lähde Viroon, sillä tämä korona-aika vain jatkuu ja jatkuu.

Katkerana ja vihaisena mietin, mitä karkkiostoksia olisin laivalla tehnyt, jos olisi päästy reissuun. Harmitti nyt vielä, kun olin joutunut perumaan myös Donkkikseen osallistumiseni, koska olin nuhassa. Koronatesti oli onneksi negatiivinen eli ei ollut tautia.
Iisakki tuli Donkkiksesta kotiin ja oli voittanut karkkiarvauksen ja lauloi jotain ihme laulua:
”Joona, kuppiniskainen profeetta. Joona, aikoi Jumalaa paeta...”
Äiti arveli, että sana olisi uppiniskainen kuppiniskaisen sijaan. Iisakki ei ymmärtänyt sanaa. Äiti selitti sen tarkoittavan itsepäistä tai tottelematonta.
Iisakki onneksi piristi minua antamalla karkkipussistaan monta karkkia minulle. Hän antoi niitä, joista ei itse tykkää!

Kuppiniskainen? Minua alkoi naurattaa, kun kuvittelin ihmisille niskaan kiinni kasvaneen kupin. Olisihan siinä kätevää kuljettaa vaikka laivalta karkkeja, jos sinne vielä joskus pääsee.
Meillä on Joonasta kertova lautapeli, ja muistin hänen olevan se kaveri, joka joutui ison kalan vatsaan. Etsin Lasten Raamatun ja luin kertomuksen.

Jumala lähettää Joonan Niniven kaupunkiin kertomaan, että Jumala aikoo rangaista pahoja ihmisiä. Joona ei halua totella ja astuukin Tarsisin laivaan. Laiva joutuu kovaan myrskyyn, ja merimiehet ja Joona ajattelevat sen olevan Joonan pakomatkan syytä. 
Hengenhädässä merimiehetkin rukoilevat Joonan Jumalaa, elävää Herraa, eivätkä monia epäjumalia, joita olivat ennen palvelleet. Joona pyytää miehiä heittämään hänet mereen, että he pelastuisivat. Kun Joona heitetään yli laidan, myrsky tyyntyy.

Jumala lähettää sitten suuren kalan nielaisemaan Joonan. Hän säilyy kalan vatsassa elävänä kolme vuorokautta, kunnes kala oksentaa hänet kuivalle maalle. Nyt Joona ei uskalla olla tottelematta Jumalan käskyä vaan menee Niniveen ja julistaa siellä Jumalan sanoman.
Kaupungin asukkaat alkavat uskoa Jumalaan ja katuvat pahoja tekojaan. Jumala armahtaa eikä tuhoa kaupunkia. Joona harmistuu ajatellessaan joutuneensa naurunalaiseksi, sillä hänen ennustuksensa tuhosta ei toteutunutkaan.
Hän rukoilee suuttuneena, sillä hän sanoo arvanneensa Jumalan antavan kuitenkin anteeksi ihmisten pahat teot. Joona sen sijaan tuntee itse joutuvansa pilkan kohteeksi, kun hänen julistamansa rangaistus ei toteutunutkaan. Hän mököttää Jumalalle, mutta Jumala puhuttelee lempeästi Joonaa ja lepyttää kiukun. 

Ymmärrän hyvin Joonaa, sillä ei ole mukavaa joutua pilkattavaksi. Aika ihmeellistä, että Joona uskalsi suuttua Jumalalle! Olen minäkin toisinaan vihainen Jumalalle, kun kaikki ei mene oman tahtoni mukaan. Suututtaa se kylpyläloman peruuntuminen! Pieni myrskykin olisi ollut jännittävää, mutta ei niin iso kuin Joonalla.
Kuinkahan isoja kaloja Helsingin ja Tallinnan välillä on? Miten Joona ei kuollut siellä kalan vatsassa?

Ajattelin, että Kirsi-lähetystyöntekijä on vähän niin kuin Joona siellä Virossa, vaikka eiväthän ne virolaiset ole sen pahempia kuin me suomalaisetkaan. Halusikohan Kirsi nousta vaikka Ruotsiin menevään laivaan Viron laivan sijasta? Kertooko Kirsi koskaan Virossa tätä Joonan tarinaa? Varmaan hän ainakin puhuu Jeesuksesta, jonka takia Jumala antaa meille kaikille anteeksi. 

Tulisipa talviloma kuitenkin nopeasti!

Mukavaa talvilomaa sinullekin toivoo Pietu.

PS. Uppiniskainen on viroksi tõrges. (Se muistuttaa vähän törkeä-sanaa. Siitä se on helppo muistaa.)
 

VANHEMMILLE                     

Vanhempien vokaalit:

A-Aika. Anna lapsellesi aikaa. Tehkää erilaisia asioita yhdessä.
Tärkeintä ei ole se mitä teette yhdessä vaan se että olette yhdessä. Kannusta lasta tekemään ja oppimaan erilaisia ja uusia asioita. Kun vanhemmalla on kivaa, niin lapsillakin on hauskempaa. Tuskin kukaan koskaan on katunut sitä, että on viettänyt liikaa aikaa lastensa kanssa.

E-Erilaisuus. Lapset ovat kaikki erilaisia. On hieno, että lapsesi osaa erilaisia taitoja. Jokaisella lapsella on omat erityistaitonsa ja kaikkien ei tarvitse osata kaikkea. Kaikki lapset kehittyvät eri tahtiin. Myös saman perheen sisarukset voivat olla erilaisia niin ulkonäöltään kuin luonteeltaan.

I-Ilo. Iloitse lapsestasi ja yhdessä lapsen kanssa.

O-Onnistuminen. Kaiken ei tarvitse olla täydellistä. Täydellisyys on tylsää, eikä ihminen ole koskaan valmis. Aina voi kokea jotain uutta ja onnistua. Anna lapsellesi onnistumisen kokemuksia. Aina ei tarvitse tehdä kaikkea oikein, voi myös onnistua vaikka kaikki ei täydellistä olisikaan. Onnistumisen kokemus kasvaa jos on jotain tavoiteltavaa. Esimerkiksi, kun opetellaan jotain uutta asiaa ja kun se osataan, niin palkinto odottaa.

U-Usko. Puhu lapselle uskosta. Kerro lapselle Jumalasta ja Jeesuksen teoista. Tutkikaa yhdessä Raamattua.

Y-Ylpeys. Ole ylpeä lapsestasi ja osoita se hänelle. Kerro lapselle kuinka ainutlaatuinen hän on. Kehu lastasi myös muiden ihmisten kuullen; lapsi tietää että on onnistunut.

Ä-Ärsyttää.  Myös vanhemmuus on toisinaan ärsyttävää. Toisinaan tuntuu, että mikään ei suju, lapsi kiukuttelee, kotityöt ovat tekemättä ja töissä on kiireitä. Sekin kuuluu vanhemmuuteen.

Ö-Ö-mappi. Vanhemmat varmasti saavat paljon kasvatusneuvoja muilta vanhemmilta. Toiset neuvot voivat toimia toiset eivät.  Kuuntele rohkeasti itseäsi kasvattajana ja luota omaan vaistoosi. Sinä olet hyvä vanhempi lapsellesi. Huonot neuvot voi suoraan laittaa mappi-ööhön.

Pyhäseikkailu-tehtävät

Helmikuun Pyhäseikkailu-tehtävät löytyvät pdf-liitteestä, joka ei ole saavutettava.