Helmikuun kirje

Hei taas

Me osaamme Aapon kanssa tosi monta temppua kauko-ohjattavalla autoilla. Nyt on satanut paljon lunta, ja olemme tehneet lumeen hienoja ratoja. Ohjaamme autoa tunneleiden läpi, sitten auto hyppää mäissä (joskus se menee ympäri) ja ajamme lumivallien läpi. Pääsin viime viikonloppuna Aapon ja hänen isoveljensä Matin ja heidän isänsä kanssa päiväreissulle laskettelemaan. Synttärilahjaksi saamallani laudallani olinkin päässyt sitä aiemmin vasta yhden ainoan kerran kokeilemaan.

Matti on aloittanut rippikoulun ja hänen pitää opetella sitä varten 10 käskyä ulkoa eli siis muistaa ne. Matti valitti, että hän ei opi käskyjä millään. Me satuimme paikalle, kun Matti tuskaili näiden käskyjensä kanssa. Me Aapon kanssa heitimme hänelle ihan vitsinä, että me ainakin oppisimme ne helposti. Ja niin siinä kävi, että hetken päästä huomasimme lyöneemme vetoa hampurilaisateriasta, että oppisimme käskyt kolmessa päivässä. Sovimme, että laskettelureissulla hävinnyt tarjoaa ateriat. Meidän pitäisi kummankin ostaa Matille oma ateria, ja Matti tarjoaisi meille molemmille oman. 

Voi meitä hölmöjä hölösuita! Meillä oli seuraavana päivänä Jössen synttärit ja sitä seuraavana jalkapalloharjoitukset, ja nyt piti alkaa päntätä 10 käskyä. Päätimme lähteä heti vaarin luo. Hän on tosi hyvä auttamaan, ja ennen vanhaan piti opetella paljon asioita ulkoa.

Vaarilta saimmekin avun. Hän kertoi, että kannattaa yrittää ymmärtää sitä, mitä opettelee. Käskyt 1-3 käsittelevät ihmisen suhdetta Jumalaan. Vaari sanoi, että Jumala on antanut meille elämän ja häntä pitää kunnioittaa kaikkein eniten. 4. käskystä eteenpäin käsitellään ihmisen suhdetta toiseen ihmiseen; hän on yhtä tärkeä kuin minä itse. Vaari sanoi, että Jumala rakastaa sinua niin paljon, että kukaan ei saa tehdä sinulle pahaa. Samalla Jumala rakastaa myös muita ihmisiä yhtä paljon, etkä sinäkään saa tehdä heille pahaa.

Me väitimme, että käskyt ovat tyhmiä, kun kukaan ei kuitenkaan pysty tekemään aina oikein. Vaari sanoi, että vaikka moni esimerkiksi varastaa ja valehtelee, ei se silti tee väärää oikeaksi. Käsky on hyvä ja suojelee elämää, mutta ihminen tekee usein väärin. Vaarin mukaan käskyt ovatkin kuin peili; ne näyttävät meille pahuutemme, ettei kukaan luulisi itsestään liikoja. Samalla ne ohjaavat meitä Jeesuksen luo, joka on ainoa täysin hyvä eli pyhä. Jeesus antaa meille anteeksi, kun teemme syntiä eli rikomme käskyjä. Sitten käskyt ohjaavat meitä hyvään elämään. Minua vähän hävetti, kun vaari puhui niin kuin pappi, mutta Aapo ei yhtään nauranut vaan kuunteli tarkasti.

Vaari neuvoi, että asioita oppii paremmin, jos niitä kertaa usein. Me aloimme hokea 1. käskyä: ”Minä olen Herra sinun Jumalasi, sinulle ei saa olla muita jumalia.” Toiston myötä käskyyn tuli rytmi ja se alkoi muuttua räpiksi. Se olikin siistiä! Teimme kaikista käskyistä räpin, vaikka jossakin kohdissa meillä oli Aapon kanssa vähän eri rytmi. Vaarikin yritti räpätä käskyjä ja matkia meidän käsien liikkeitä. Meitä nauratti, mutta hän oli aika hyvä. Räppi-vaari, uusi tähti! Me opimme käskyt melkein yhdessä illassa!

Laskettelureissulla oli mukavaa! Me osasimme käskyt räppinä sanasta sanaan. Mattikin oli oppinut käskyt ulkoa, ja oikeasti sitten Aapon ja Matin iskä tarjosi meille kaikille hampurilaisateriat. Käskyt soivat lasketellessakin päässä. Ei se muistamainen niin vaikeaa ollutkaan; paljon vaikeampaa on elää käskyjen mukaan. Onkohan se vähän niin kuin laskettelumäessä kaatuminen? Sitä sattuu, mutta aina voi nousta ylös. Kaverikin voi auttaa ja kaveria voi auttaa. Ja eniten auttaa Jeesus!

Kaikki käskyt ovat kiteytettynä
rakkauden kaksoiskäskyssä:
Rakasta Jumalaa yli kaiken ja lähimmäistäsi
niin kuin itseäsi.

Pietu

Vanhemmille

Jokainen vanhempi voi kokemuksesta sanoa,

että vanhemmuus on vaativa, pitkä ja kärsivällisyyttä koetteleva tehtävä Lapset haastavat meitä joka päivä ja kokeilevat asetettuja rajoja jatkuvasti. Törmäysseinänä oleminen ei ole aina palkitsevaa, mutta välttämätöntä se on. Joskus tuntuu kuitenkin, ettei jaksaisi aina olla kieltämässä ja rajaamassa lasten elämää?

Rajojen asettaminen on kuitenkin parasta rakkautta mitä lapselleen voi antaa. Jumalakaan ei antanut meille käskyjä kiusaksi, vaan suojellakseen meitä. Käskyt kertovat meille, mitkä asiat rikkovat suhdettamme muihin ihmisiin ja Jumalaan. Kukaan meistä ei pysty kuitenkaan elämään täysin annettujen ohjeiden mukaan, vaan aina uudelleen saamme huomata olevamme keskeneräisiä, vajavaisia ja syntisiä ihmisiä.  Tarvitsemme Jumalaa ja anteeksiantamusta.

Samalla tavalla lapsemmekin kaipaavat elämäänsä sääntöjä ja rakennetta. He tarvitsevat vanhempia, jotka toimivat lastensa parhaaksi. Rakkaudella asetettuja rajoja, joiden tehtävä on suojella meille annettuja ihmeitä ja kasvattaa heistä parhaita mahdollisia aikuisia.

Tärkeimmän käskyn löydät täältä: Luuk. 10: 27

Pyhäseikkailu-tehtävät

Helmikuun Pyhäseikkailu-tehtävät löytyvät Linkki avautuu uudessa välilehdessäpdf-liitteestä, joka ei täytä saavutettavuuskriteerejä.