Tammikuun kirje

Heippa

Koulussa on taas loman jälkeen aivan mukavaa. 
Kummi-enoni Tuomas kävi meillä eilen. Hän tuo usein mahtavia tuliaisia työreissuiltaan ulkomailta. Kerran sain oikean miekan! Enolla on hieno auto ja moottoripyörä. Pyörän kanssa hän värkkää aina kun ehtii ja kesällä tietysti ajaa sillä. Olen päässyt joskus kyytiin. Se on siistiä! 

Nyt eno toi minulle englanninkielisen Lasten Raamatun. Siinä on jänniä kuvia. Luimme enon kanssa kertomuksen Sakkeuksesta. Ymmärsin vähän, sillä tarina oli ennestään tuttu. Opin pari uutta englannin sanaakin. Eno osaa hyvin monia kieliä. Kertomus Sakkeuksesta löytyy Luukkaan evankeliumista 19. luvun alusta (Luuk.19:1-10). Luepa sinäkin!  

Eno kertoi, että Sakkeus tuntuu hänelle läheiseltä. Sakkeus oli pieni mies, ja enokin on melko lyhyt mieheksi. Äiti sanoo, että he ovat Tuomaksen kanssa yhtä pitkiä, mutta eno väittää olevansa sentin pitempi. Sakkeus halusi nähdä Jeesuksen. Eno mietti, että Jeesus on hänen ystävänsä, vaikka hän ei ole nähnyt Jeesusta omilla silmillään kuten Sakkeus. 

Sakkeus oli veronkantajien päällikkö ja rikas mies. Verojohtajana hän teki töitä Rooman valtakunnalle, joka alisti Sakkeuksen omaa kansaa, juutalaisia. Sakkeus oli rikastunut epärehellisesti keräämällä enemmän veroa kuin olisi kuulunut. Ylimääräisen rahan hän oli ottanut itselleen. Sakkeus oli oikeastaan varas. Näitä veronkerääjiä eli publikaaneja halveksittiin noista syistä.

Tuomaksellakin taitaa olla paljon rahaa; hän on jonkun yrityksen pomo. En muista sen firman nimeä. Tuomas sanoi, että hän haluaa olla työssään rehellinen, vaikka on kiusauksia toimia myös vilpillisesti. Rahasta ja tavarasta tulee helposti myös liian tärkeä asia, hän tuumi. On vaikea antaa omastaan ja itselle haluaa aina vain lisää ja lisää. Eno sanoi vielä, että hän tarvitsee Jeesusta niin kuin Sakkeuskin, mutta aina ei ole helppoa tunnustaa uskovansa Jeesukseen. Sakkeuksella ei tainnut olla paljon ystäviä. Tuomaksella on paljon kavereita, ulkomaillakin, mutta vain muutama oikein hyvä ystävä. 

Montako yhtäläisyyttä löydät Tuomas-enoni ja Sakkeuksen elämästä?
 
Minä ihailen Tuomasta ja toivon, että meillä olisi yhtä paljon rahaa kuin hänellä. Tuomas on viisas ja rohkea. Pikkuveli on kateellinen minulle, kun eno on minun kummini, vaikka antaa hän lahjoja veljellekin. 

Meidän luokalla on kova kilpailu siitä, kenellä on hienoin puhelin. Minulla on tosi surkea. Haluan uuden puhelimen! Iskä sanoo, että minä en saa uutta, koska vanha on muka aivan hyvä. Äiti lisäsi vielä, että meidän pitää säästää myös hiihtolomareissua varten. Haluaisin olla rikas!

Menemme ensi viikolla serkun ristiäisiin. Mirjami-sisko pääsee tyttövauvan kummiksi.  Äiti sanoi, että perhe kertoo luultavasti vauvan nimen heti kun he ovat sen päättäneet. Kasteessa meidät otetaan nimeltä Jeesuksen opetuslapseksi ja seurakunnan jäseneksi. Meidät kutsutaan uskomaan häneen. Jumalan perhe saa uuden jäsenen. 

Sakkeus pääsi Jumalan perheeseen, vaikka oli tehnyt pahaa. Ei kai Jeesus muuten olisi mennyt Sakkeuksen kotiin kylään. Toiset ihmiset eivät pitäneet tästä ja ihmettelivät sitä, mutta olisi kamalaa, jos Jeesus kuuluisi vain onnistuneille ja hyville. Minä ainakin teen monesti väärin. Vaari kutsuu sitä synniksi. Sakkeus lupasi antaa vielä ”varastamansa” rahat takaisin niille, joilta oli ne ottanut ja antoi rahaa myös köyhille. Tuo on kyllä vaikeaa! Vaari sanoo, että Jumalan lapsena elämisessä on läksyä koko elämäksi, mutta Jeesuksen kanssa on rikas, vaikka ei olisi yhtään rahaa. 

Mukavaa uutta vuotta toivoo kaverisi Pietu

Vanhemmille 

Jeesuksen oppilaiksi kastetut

Kun toimme lapsemme kastettavaksi, annoimme hänelle suurimman mahdollisen lahjan: hänestä tuli Jumalan lapsi ja taivaan perillinen. Kastevesi on kyllä ihan tavallista vettä, mutta kun siihen yhdistyy Jumalan Sana, siitä tulee pyhä toimitus, sakramentti. Kastettavan ylle puetaan valkoinen puku: se on vertauskuva siitä, että syntisen ihmisen päälle puetaan Kristus - näin Hänen puhtautensa, pyhyytensä ja anteeksiantonsa tulee meidän osaksemme. Kaste on siis Jumalan lahja, jossa meille lahjoitetaan pelastus.
Jeesus antoi meille käskyn tehdä kaikista kansoista hänen opetuslapsiaan kastamalla ja opettamalla, mitä on elää Jumalan tahdon mukaan. 

Kristityksi kastetusta tulee Jeesuksen oppilas. Onkin tärkeää, että vanhemmat, isovanhemmat ja kummit saattelevat kastettua lasta Jeesuksen lähelle ja seurakunnan yhteyteen. Näin kasteessa saatu usko alkaa kasvaa ja syvetä eikä lapsi vieraannu Jumalasta. Kaste kutsuu meitä jokapäiväiseen uskonelämän hoitamiseen, taisteluun syntiä ja pahaa vastaan. Jo ensimmäiset kristityt tiesivät, että Raamatun Sana, uskovien yhteys, ehtoollisen vietto ja rukous auttavat tässä parhaiten. Nämä samat asiat ovat yhä nykyäänkin tarjolla kristillisen seurakunnan elämässä – tervetuloa mukaan!

”Minulle on annettu kaikki valta taivaassa ja maan päällä.  
Menkää siis ja tehkää kaikki kansat minun opetuslapsikseni: 
kastakaa heitä Isän ja Pojan ja Pyhän Hengen nimeen ja opettakaa heitä 
noudattamaan kaikkea, mitä minä olen käskenyt teidän noudattaa. 
Ja katso, minä olen teidän kanssanne kaikki päivät maailman loppuun asti.” 

Pyhäseikkailu-tehtävät

Tehtävä 1

Montako yhtäläisyyttä löydät Pietun Tuomas-enon ja Sakkeuksen elämästä?

Tehtävä 2

Rikkaus ei ole vain suurta määrää rahaa ja tavaraa. Kun olet R_ KAS läheisille ihmisille (esim. perhe ja kaverit) ja Jumalalle, olet RIKAS.
Mikäs kirjain puuttuu sanasta R_KAS? 

Tehtävä 3

Piirrä tai kirjoita asioita, joita tykkäät tehdä sinulle tärkeiden ihmisten kanssa.