Uutislistaukseen

Pääsemme taas yhdessä kirkkoon

Ehtoollisjumalanpalvelus toteutuu ensi sunnuntaina useassa kirkossa.

Teksti: Mari Hautamäki

Kesäkuusta lähtien kirkkojen ovet avautuvat jälleen jumalanpalvelusten viettoon. 
Seurakunnissa on paneuduttu huolella sekä valtioneuvoston antamaan linjaukseen että piispojen tarkennettuun ohjeeseen jumalanpalvelusten järjestämisestä. Kokoontumisrajoitusten höllentäminen mahdollistaa sekä ehtoollisjumalanpalvelusten vieton että muiden kirkollisten toimitusten viettämisen tietyin ehdoin.

Kokkolan seurakuntayhtymän valmiustoimikunta on antanut myös omat ohjeensa. 

- Tärkeimpänä asiana tulee muistaa, että kirkkoon tai tilaisuuksiin ei tulla sairaana. Kirkkojen ovilla olevat käsien  desinfiointipisteet on varustettu kuvallisilla ohjeilla, ja ne ovat samanlaiset kaikissa seurakuntayhtymän kirkoissa ja siunauskappeleissa. Vasta desinfioinnin jälkeen voi mennä kirkonpenkkiin istumaan, yhtymän palvelupäällikkö Mari Lehtiheimo ohjeistaa.

Kaikissa kirkoissa ja kappeleissa istumapaikat on merkitty penkkeihin turvaetäisyydet huomioiden.
 
- Pääsääntöisesti yhdellä merkityllä paikalla voi istua vain yksi henkilö, mutta perhekuntien suositellaan istuvan yhdessä vierekkäin. Näin vapautu myös paikkoja useammille, Lehtiheimo jatkaa.
Joissakin seurakuntayhtymän kirkoissa ja kappeleissa paikkamäärän rajaaminen on tehty poistamalla osa penkkiriveistä, toisaalla rajaus on tehty naruin. 

Kokkolan suomalaisen seurakunnan messua vietetään Kokkolan kirkossa tulevana sunnuntaina aamukymmeneltä, iltamessua Kaarlelan kirkossa kello 18. Myös live-lähetykset Kokkolan kirkosta jatkuvat toistaiseksi seurakunnan Facebook-sivulla. Striimausten jatkamista ovat myös piispat suosittaneet.
Koska jumalanpalvelusten henkilömäärä suhteutetaan kirkkotilaan niin, että 1-2 metrin turvavälit voidaan toteuttaa, Kokkolan kirkkoon mahtuu 125 henkeä, Kaarlelan kirkkoon sata.

- Paikat on merkitty sekä kirkkosalissa että parvella. Turvaväleistä on syytä huolehtia koko jumalanpalveluskäynnin ajan niin kirkkoon tullessa kuin sieltä lähtiessä sekä ehtoollisenvieton aikana, Kokkolan suomalaisen seurakunnan vs. kirkkoherra Marja Kopperoinen sanoo.
Ehtoolliskäytännöt eroavat seurakunnittain. Kokkolan kirkossa ehtoollinen jaetaan kirkon etuosassa yhdestä tai useammasta paikassa.

 - Tarkemmat ohjeet annetaan messun yhteydessä, Kopperoinen lisää. Seurakuntalaisia pyydetään ottamaan mukaan omat virsikirjat. 

- Tai virret voi tietysti laulaa myös kännykän virsikirjasovelluksesta, Kopperoinen huomioi. Hän toivoo kirkkoon tulevien seurakuntalaisten huolehtivan turvaväleistä ja hyvästä käsihygieniasta. 

- Näin huolehdimme yhdessä kaikkien turvallisuudesta. Riskiryhmiin kuuluvat henkilöt voivat osallistua jumalanpalveluksiin oman harkintansa mukaan.

Pandemia-aikana muun muassa Kokkolan suomalaisen seurakunnan jumalanpalvelukset on striimattu seurakunnan Facebook- sivulle. Kuvassa kanttori Janne Salmela (vas.), nuorisotyönohjaaja Ida Lakanen, kanttorit Ritva Göös ja Tuula Pihlajaharju sekä jumalanpalveluksen toimittanut seurakuntapastori Martti Nykänen lopettelevat lähetystä. Kuva: Marja Kopperoinen

 

Myös Kaustisen ja Ullavan kirkoissa on varauduttu tulevan sunnuntain messuihin merkitsemällä paikat kirkonpenkkeihin. Kaustisen kirkkoon mahtuu kaikkiaan 122 henkeä, Ullavan kirkkoon 40. Kaustisen ja Ullavan seurakunnan kirkkoherra Veli-Pekka Harju muistuttaa, että pariskunnat ja perheet voivat istua tiiviimmin.
Kirkossa liturgi informoi tarkemmin messuun tulevia seurakuntalaisia. Oman virsikirjan voi halutessaan ottaa mukaan, mutta myös kirkoissa olevat virsikirjat ovat käytössä. 
Ehtoolliskäytännöistä kirkkoherra huomauttaa, että ehtoolliselle tullaan jonossa, turvavälejä noudattaen.
 
- Ehtoollinen vastaanotetaan seisten alttarikaiteen luona. Pappi ojentaa leivän, pikari otetaan itse sivupöydältä ja palautetaan toiselle pöydälle käytön jälkeen, Harju sanoo.

Kaustisella ja Ullavassa jumalanpalvelusten Facebook-lähetyksissä pidetään kesäkuulla taukoa, jotta messujen poikkeusjärjestelyt saadaan luontevasti rullaamaan. 

- Kälviän seurakunnan kirkko avautuu sunnuntaina jumalanpalvelukseen. 7. kesäkuuta järjestetään kaksi messua – aamukymmeneltä ja iltakuudelta – jotta kaikilla halukkailla olisi mahdollisuus osallistua, Kälviän seurakunnan kappalainen Anne Kauppinen sanoo. 

Kälviän kirkkoon mahtuu turvamääräykset huomioiden ja parvet mukaan lukien reilut 50 henkeä. 

- Joka toinen penkki on pois käytöstä. Sallitut istuinpaikat merkitään näkyvästi lapuilla. Samaan perheeseen kuuluvat saavat toki istua vierekkäin, Kauppinen ohjeistaa. 

Ehtoollinen jaetaan Kälviällä yksitellen.  
 - Ehtoolliselle pääsyä odottaessa tulee noudattaa turvavälejä. Ehtoolliselle tullaan pääkäytävää myöten ja poistutaan toista käytävää pitkin, Kauppinen lisää.

Seurakuntalaisten toivotaan ottavan omat virsikirjat mukaan tai käyttävät mobiilivirsikirjaa. Kälviän kirkossa  virsien sanat myös heijastetaan valkokankaalle. 

- Mutta ne eivät näy ihan kirkon joka kolkkaan, Kauppinen lisää. Hän toivottaa seurakuntalaiset tervetulleeksi jumalanpalveluksiin iloisin ja rauhallisin mielin. Kälviän seurakunta jatkaa ainakin toistaiseksi jumalanpalvelusten live-lähetyksiä seurakunnan Facebook-sivuilla sekä Youtube-kanavalla.

- Striimauksessa ei kuvata paikalla olevia seurakuntalaisia. Jumalanpalvelusta voi kuunnella entiseen tapaan myös seurakunnan nettisivuilta, Kauppinen muistuttaa.

Lohtajan seurakunnassa kesäkuun ensimmäisen sunnuntain jumalanpalvelus striimataan, eli kirkko ei ole vielä avoinna jumalanpalveluksen viettoon.

- 14. kesäkuuta illan Taizé-messu puolestaan on avoin, ja sitä ei striimata. Myöskään juhannuspäivän messua ei striimata kun taas sunnuntain 21.6. sanajumalanpalvelus striimataan. Kesäkuun viimeisenä sunnuntaina, 28.6. järjestettävä jumalanpalvelus on kirkossa kaikille avoin, Lohtajan seurakunnan kirkkoherra Antti Lapinoja linjaa.

Lohtajan kirkon penkit on niin ikään merkitty , jotta vaadittavat turvavälit kirkkosalissa toteutuvat. 

- Vain perhe voi istua samalle penkille lähekkäin. Tarkempaa messujen istumajärjestystä vielä mietitään. Samoin ehtoollisen jakamiseen liittyvät yksityiskohdat ovat vielä mietinnässä, mutta tarkoitus on käyttää kertakäyttöpikareita. Oma virsikirja tai virsikirjasovellus on hyvä ottaa messuun mukaan, Lapinoja lisää.

Halsuan kirkon ovet avautuvat seurakuntalaisille ensimmäiseen jumalanpalvelukseen 7. kesäkuuta.
Halsuan seurakunnan kirkkoherra Juha Karhulahti arvioi kirkkotilaan mahtuvan turvavälit huomioiden noin sata henkeä.

- Jos kaikki tulijat eivät mahdu kirkkoon, niin myös seurakuntatalo on käytössä.

Halsuan kirkossa istumapaikat on merkitty kirkkosalissa ja parvella. Ehtoollinen jaetaan jonossa tuleville seurakuntalaisille seisten. 

- Jokainen ottaa oman pikarinsa ja palauttaa sen takaisin pöydälle. Saatesanat lausutaan vain alussa ja lopussa yhteisesti, Karhulahti sanoo. Myös Halsua suositellaan omien virsikirjojen käyttöä. Karhulahti muistuttaa, että on tärkeää noudattaa turvavälejä ja hygieniasuosituksia, kuten käsien desinfiointia. 
Halsuan seurakunnan jumalanpalveluksia on edelleen mahdollisuus kuunnella netissä, Facebookiin tai Youtube-kanavalle niitä ei striimata.

Oikeusministeriön ohjeiden mukaisesti hääjuhlat, muistotilaisuudet ja muut kirkollisten toimitusten jälkeen vietettävät juhlat ovat aina yksityistilaisuuksia, joissa suurin sallittu väkimäärä on 50 henkilöä. 
Palvelupäällikkö Mari Lehtiheimo muistuttaa, että niissäkin täytyy noudattaa kokoontumisrajoitusten henkilömääriä.

- Tilaisuuden kokonaisväkimäärään lasketaan myös mahdollinen keittiöhenkilökunta, jolloin itse varsinaiseen tilaisuuteen osallistuvia on oltava alle 50. Rajoituksia noudatetaan myös seurakuntayhtymän tiloissa järjestettävissä juhlatilaisuuksissa.
Kesäkuun alusta alkaen myös seurakuntien tiloissa järjestetään muistotilaisuuksia, tietyin rajoituksin. 

- Esimerkiksi kanta-Kokkolassa on aluksi käytössä vain suurimmat salit, kuten Mikael-sali seurakuntakeskuksessa sekä Anders- ja Anna-sali Kaarlelan seurakuntakodilla.

- Näissä tiloissa asiakaspaikkamäärä on riisuttu 50:een. Kaarlelassa ei turvallisuussyistä voi olla samaan aikaan kuin yksi tilaisuus. Juhannuksen jälkeen tilannetta tarkastellaan uudelleen, ja mahdollisesti pienempiä salitiloja voidaan ottaa porrastetusti käyttöön heinäkuun alusta, Lehtiheimo lisää.

3.6.2020 10.58