Uutislistaukseen

Joulu Gazan rajan pinnassa

Susanna Kangas perheineen viettää joulua vain 32 kilometrin päässä Gazan rajasta. Israelissa joulua vietetään täysin poikkeuksellisissa oloissa surun ja pelon keskellä.

Hanukka-kynttelikkö.

Teksti: Susanna Kangas

Olemme asuneet Israelissa yli 30 vuoden ajan. Kotimme on vain 32 kilometrin päässä Gazan rajalta. Tilanne Israelissa on hyvin vaikea tällä hetkellä – sodan vuoksi. Sota vaikuttaa jokaiseen israelilaiseen ja heidän mieliinsä hyvin syvästi. 
Sota on vienyt useasta kodista nuoret miehet ja muunkin ikäiset, usein myös nuoret naiset, joko Pohjois-Israeliin, Gazaan tai muuhun osaan maata puolustamaan Israelia. Koko Israel elää tällä hetkellä täysin poikkeavaa elämää, surun ja pelon keskellä.

Susanna Kangas lapsenlapsineen joulukuusen edessä.
Susanna Kangas sekä lapsenlapset Dekel, Dan ja Emma viettävät yhdessä joulun Israelissa. Kuva: Susanna Kankaan albumi.

Kun muutimme Israeliin 1990-luvun alussa, kipuilimme joulun vieton kanssa. Koimme, että joulun vietto oli halveksuttavaa Israelissa. Juutalaiset yhdistivät sen kristinuskoon, joka oli heille kauhistus.
Jeesukseen uskovat juutalaiset taas ajattelivat, että joulusta on tullut pakanoiden kuusijuhla, jolla ei ole juurikaan tekemistä Jeesuksen kanssa. 
Noina aikoina kokeilimme erilaisia joulunviettotapoja. Annoimme juhlalle nimen jonukka; sekä joulun että israelilaisten viettämän hanukan yhdistelmänä. 
Joskus koristelimme kuusen, joskus emme. Jos meillä oli joulukuusi, suljimme ulko-oven päiväksi tai pariksi, emmekä päästäneet ketään perheen ulkopuolista sisään. Vietimme oman rauhallisen onnellisen jonukkamme ja lapset saivat lahjoja.  

Viime vuosina joulun vietto Israelissa on modernisoitunut ja sitä pidetään jopa suosittuna sekundäärijuutalaisten keskuudessa. 
Sota vaikuttaa tänä vuonna joulun viettoon kaikkialla Israelissa, mutta uskoisin, että sitä vietetään ainakin joissakin yksityiskodeissa, ehkä myös messiaanisissa Jeesukseen uskovissa seurakunnissa. 
Betlehemissä, Nasaretissa ja Jerusalemissa tuskin näkyy  mitään jouluun viittaavaa. 
Betlehem ja Nasaret ovat tunnetusti kaupunkeja, missä jouluun on aina panostettu runsain koristein ja valoin. Kaupungeissa on pystytetty komea joulukuusi ja jopa joulupukkikin on vieraillut! 
Nyt viranomaiset ovat kehottaneet, että näissä paikoissa ei sodan vuoksi vietettäisi joulua lainkaan. 

Joulu ja israelilaisten viettämä hanukka-juhla ovat joulukuun juhlia. Hanukan aikaan sytytetään hanukkakynttilöitä ja syödään hanukkapullia, jotka ovat samanlaisia kuin suomalaismunkit. Myös lahjoja annetaan. 
Jokunen viikko sitten vein viisi lastenlastani kylämme hanukkajuhlaan, ja kotiin palatessamme sain kuulla suuria lukuja, kuinka monta herkullista hanukkapullaa kukin oli syönyt! 
Kaupallisuus israelilaisissa joulukuun juhlissa ei ole kuitenkaan ollenkaan sellaista, kuin joulun alus-aikana Suomessa. Joulun vietto Israelissa on hyvin pienimuotoista Suomeen verrattuna. 

Jeesus on syntynyt Betlehemissä ja hänen oletetulle syntymäpaikalleen on tänä päivänä rakennettu kirkko. 
Israelin kansalaisilla ei ole lupaa mennä Betlehemin kaupunkiin, koska se ei olisi heille turvallista. Turisteille se on mahdollista, ja niinpä matkatoimistomme Kinneret Tours on myös vienyt turisteja Jeesuksen syntymäkirkolle, joskus myös joulun aikaan. 

Perhe jouluaterialla.
Yheisellä aterialla joulukuussa 2023. Noga Ja Emma sytyttävät toisen kynttilän hanukka-kynttelikköön.

Meidän yli 20-hengen kokoiseksi kasvanut perheemme viettää tänä vuonna joulun kodissani, niin kuin olemme tehneet jo useana aikaisempana vuonna. Teen suomalaiseen jouluperinteeseen kuuluvaa lanttulaatikkoa, porkkana- ja perunalaatikkoa sekä rosollin ja sienisalaatin. Kinkun sijaan syömme suolattua  kalkkunaa. 
Pipareita ja joulutorttuja teemme myös, sekä ison mansikkakermakakun, jouluglögiä ja suklaita unohtamatta. Tänä jouluna meillä on jopa matkanjohtajaltamme Suomesta saatu Pandan perinteinen, kaksikerroksinen suklaakonvehtirasia. Suomessa asuessani se oli minulle ”must”.
Meidän perheen joulunviettoon kuuluu myös jouluevankeliumin lukeminen. Myös joulukuusi on, ja siinä saavat kynttilät välkkyä kuukauden päivät! Joulu on meille kaikkien kovasti odottama juhla. 

Susanna Kangas, Johanna-tyttärensä sekä puolisonsa Lior Regev toimittavat RadioDeissä Israel tänään -ohjelmaa, jossa seurataan Israelin tapahtumia. 
Tuoreet raportit arkisin klo 7.30 ja uusintana klo 14.15, aamulähetys klo 8.50.

21.12.2023 09.51