Uutislistaukseen

Piispa Jukka Keskitalon joulutervehdys 2023

Oulun hiippakunnan piispa Jukka Keskitalo.

Sodan ja rauhan joulu

Joulu on erityisellä tavalla rauhan ja rakkauden juhla. Siksi tuntuu pahalta, että tämän joulun alla Jeesuksen synnyinseudulla on käynnissä sota. Sota sai alkunsa Hamasin terroristien raakalaismaisesta hyökkäyksestä siviilejä kohtaan Israelissa. Panttivangeiksi otettujen kohtalo särkee sydäntä.

Ymmärrettävästi ja oikeutetusti Israel on vastannut iskuihin. Sen seurauksena sodan keskelle ovat joutuneet Gazassa asuvat siviilit, joilla ei ole osuutta terroritekoihin. Tilanne on inhimillisesti äärimmäisen vaikea. Alueella asuvat ihmiset tarvitsevat ruokaa ja juomaa, lääkkeitä ja suojaa.

Herra, armahda ihmisiä sodan jaloissa. Tuo rauhasi sodan keskelle. Herätä toivo, että kaikki katkeruudet voitaisiin sopia ja jättää taakse.

Pyhällä maalla käynnissä oleva sota ei kuitenkaan tee tyhjäksi joulun luonnetta rauhan juhlana. Päinvastoin tilanne vain korostaa kristillisen joulun ydinsanomaa. Siis sitä, että Kristus, Jumalan Poika, syntyy ihmiseksi elämään ihmisen elämän ja kärsimään rinnallemme. Jumala tuli Jeesuksessa ihmiseksi pelastamaan meidät, koska hän rakasti ihmiskuntaa suunnattoman paljon. Jumala ei hylkää meitä, vaan hän kulkee kanssamme pimeimpinäkin hetkinä.

Herra, tuo joulu sydämiimme. Anna Kristuksen saapua elämämme pimeyteen, valoksi meille. Tyynnytä levottomat mielemme ja sytytä meissä myötätunto toisiamme kohtaan.

Sota pyhässä maassa jatkuu avoimena sotana tai kytevänä konfliktina mahdollisesti vielä pitkään. Konfliktin historia on jo nyt aivan liian pitkä. Konflikti kaipaa rauhantekijöitä ja otollista maaperää kansojen johtajissa. Harva meistä pystyy vaikuttamaan maailman kriiseihin, mutta silti voimme jokainen tehdä paljon. Voimme rakentaa rauhaa oman arkemme keskellä, päivittäisissä kohtaamisissamme. Jokaisen sydämen asenteella on merkitystä.

Tänä jouluna toiveeni ja rukoukseni on, että joulun sanoma rauhasta ja toivosta Jeesuksessa Kristuksessa herättää meidät uuteen rakkauteen toisiamme kohtaan.

Herra, sinä joka Kristuksessa tulit veljeksemme aivan lähelle. Anna meille joulurauha. Tuo rauha koko tähän sinun maailmaasi. Aamen.

Oulussa adventin ajan koittaessa 2023

Jukka Keskitalo
Oulun hiippakunnan piispa

5.12.2023 13.26