Uutislistaukseen

Getsemanesta Golgatalle

Seppo Pänkäläisen Luukas-passio Kälviän kirkossa

Kivimuuri jonka aukoista näkyy kärsimysnäytelmän kohtauksia.

Hiljaisella viikolla seurakunta suree kärsivää Vapahtajaa, ja pitkäperjantaina eletään suurta tuskien ja murheen päivää kun ollaan Jeesuksen suurimman kärsimyksen ja kuoleman äärellä, matkalla Getsemanesta Golgatalle. Kuva: Pixabay

Teksti: Markku Hekkala

Kälviän seurakunnan pitkäperjantain jumalanpalvelukseen sisältyy tänä vuonna passio. Seppo Pänkäläisen säveltämä Luukas-passio on kuultu Kälviällä aiemminkin, ensimmäisen kerran lähes 20 vuotta sitten, jolloin säveltäjä itse lauloi evankelistan osan. 

Alkujaan passiot kehittyivät jumalanpalveluksessa lauletuista Jeesuksen kärsimyskertomuksen osista. 
Jo kauan sitten Raamatun tekstien laulamiseen liitettiin näytelmällisiä pyrkimyksiä. Merkintöjä asiasta on löytynyt jo 800-luvulta lähtien. 
Nämä lauletut Raamatun tekstit olivat osa jumalanpalvelusta, ja vasta paljon myöhemmin yleistyi nykyinen käytäntö esittää niiden pohjalta sävellettyä musiikkia erillisinä konsertteina. 

Passioiden historian ja tarkoituksen vuoksi aplodit, hihkumiset, jalkojen tömistelyt ja muut railakkaat suosionosoitukset eivät passioesitykseen kuulu, oli kyseessä sitten jumalanpalvelus tai erillinen passiokonsertti. 
Hiljaisella viikolla seurakunta suree kärsivää Vapahtajaa, ja pitkäperjantaina eletään suurta tuskien ja murheen päivää Jeesuksen suurimman kärsimyksen ja kuoleman äärellä. 
Kälviällä Pänkäläisen Luukas-passiossa musisoivat Markku Hekkalan johtama Kälviän Kirkkokuoro  sekä tenori Jacob Waselius Pietarsaaresta, urkuosuudet soittaa Minna Poutanen
Waselius opiskelee kolmatta vuotta Yrkeshögskolan Noviassa Pietarsaaressa Lasse Penttisen oppilaana. Aiemmin hän opiskeli Turun Konservatoriossa Jouni Kuorikosken oppilaana. 

Luukas-passiossa on pieniä soolo-osia myös kuorolaisilla. Seurakunta osallistuu passioon laulamalla virsiä yhdessä ja vuorotellen kuoron kanssa. Tästäkin syystä Pänkäläisen passio sopii hyvin yhteiseen jumalanpalvelukseen. 
Seppo Pänkäläinen halusi säveltää hiljaista viikkoa varten teoksen harrastajakuorojen esitettäväksi, ja Luukas-passio valmistui 1988. Passion teksti on vuoden 1938 raamatunkäännöksestä ja virret saman vuoden virsikirjasta. 

 

Luukas-passio pe 15.4. klo 10 Kälviän kirkossa

Kälviän Kirkkokuoro, joht. Markku Hekkala
evankelista – Jacob Waselius
Jeesus – Markku Hekkala
urut – Minna Poutanen
liturgi – Anne Kauppinen 
suntio – Timo Alatupa.

6.4.2022 12.42