Lohtajan seurakunnan logon tarina

Lohtajan seurakunnan logo

Kokkolan seurakuntayhtymän ja sen seurakuntien visuaalinen ilme uudistettiin keväällä 2010. Visuaalisen ilmeen luominen aloitettiin järjestämällä kesällä 2009 kutsukilpailu logojen suunnittelusta. Kilpailun voitti Johannes Kuutsa Viestintätoimisto St. Hurmos Oy. Hän on suunnittellut logosarjan ja visuaalisen ilmeen.

Seurakuntayhtymän ja jäsenseurakuntien logoissa on yhdistävänä elementtinä logon reunan muodostava kompassi. Kompassin ilmansuunnat muodostavat modernia esitystapaa käyttäen kristinuskon tärkeimmän symbolin, ristin. Kompassin symboliikka viittaa myös siihen, että usko on ihmisen oma sisäinen navigointiväline, joka ohjaa oikeaan suuntaan elämän eri tilanteissa. Englannin kielessä kompassi (compass) myös muistuttaa sanana seurakunnan ehkä tärkeimmästä arvosta eli lähimmäisen rakkaudesta ja myötätunnosta (compassion).

Pookista loistaa valo

Logon keskellä on Ohtakarin Pooki -majakkaa muistuttava muoto, jonka huipulta loistaa nelisakarainen valo. Majakan alapuolella on meren tyrskyjä muodoltaan muistuttava kala. Pookimajakka ohjaa kalastajat mereltä kotiin, ja siten se on oiva seurakunnan ja kirkon symboli. Kala symboloi meren ja kalastuksen merkitystä osana Lohtajan historiaa ja elinkeinoelämää sekä tärkeätä ravinnonlähdettä. Kala on kristillisessä symboliikassa myös perinteinen Kristuksen vertauskuva.