Sunnuntaina äänestetään seurakuntavaaleissa

Julkaistu: 14.11.2018

Seurakuntavaalien ennakkoäänestys on päättynyt. Varsinainen vaalipäivä on ensi sunnuntaina.

Joko sinä olet käyttänyt äänioikeuttasi seurakuntavaaleissa?
Ensi sunnuntaina on vielä tilaisuus äänestää. Äänestys alkaa jumalanpalveluksen jälkeen ja jatkuu iltakahdeksaan asti.
Ensi sunnuntai on seurakuntavaalien varsinainen vaalipäivä, jolloin voi äänestää ainoastaan oman seurakunnan äänestyspaikalla. Kirkon jäsenellä on äänioikeus siinä seurakunnassa, jossa hän on kirjoilla 15.8.2018.
Seurakuntavaaleissa saa äänestää evankelisluterilaisen kirkon jäsen, joka täyttää 16 vuotta viimeistään sunnuntaina 18.11.

Seurakuntavaaleissa et saa äänestysoikeudesta kertovaa lipuketta postitse kotiisi kuten valtiollisissa ja kunnallisvaaleissa. Muista ottaa äänestyspaikalle mukaan kuvallinen henkilötodistus.
Äänestäessäsi saat käteesi kaksi äänestyslippua: Valkoisella äänestyslipulla äänestät ehdokastasi Kokkolan seurakuntayhtymän yhteiseen kirkkovaltuustoon. Oranssilla äänestyslipulla äänestät ehdokastasi oman seurakuntasi seurakuntaneuvostoon.
Jos haluat äänestää samaa henkilöä molempiin hallintoelimiin, huomaa, että hänellä on eri äänestysnumero yhteiseen kirkkovaltuustoon ja seurakuntaneuvostoon. Kirkkovaltuustoon on pienempi numero ja seurakuntaneuvostoon on isompi numero.

Tänä vuonna ennakkoäänestys oli valtakunnallisesti katsoen pienissä seurakunnissa suuria seurakuntia vilkkaampaa.
Toisaalta isoista seurakunnista Oulussa ja Porissa äänestettiin edellisvaaleja vilkkaammin.

Kokkolan seurakuntayhtymän seurakunnista Lohtajalla ennakkoääniä annettiin 194, edellisvaaleissa 2014 vastaava luku oli 202.
Kälviällä ennakkoääniä kertyi 281, edellisvaaleissa 301.
Kaustisen ja Ullavan seurakunnassa ennakkoääniä laskettiin 272, neljä vuotta sitten 355.
Kokkolan suomalaisessa seurakunnassa ennakkoon äänesti 928 äänioikeutettua, viime vaaleissa vastaava luku oli 1 075.
Ennakkoäänten määrä voi vielä nousta, sillä luvuissa ei ole mukana muualla Suomessa äänestäneiden, Kokkolan sSeurakuntavaalien varsinaisena vaalipäivänä sunnuntaina 18.11. Kokkolan suomalaisessa seurakunnassa äänestetään edellisvaalien tapaan kirkossa. Äänensä voi antaa heti jumalanpalveluksen jälkeen klo 11 ja aina iltakahdeksaan saakka. Kuva: Taina Lammineneurakuntayhtymän seurakuntien jäsenten ääniä.

Äänestyspaikat vaalipäivänä 18.11.
klo 11-20

Kokkolan kirkko, Läntinen Kirkkokatu 12

Lohtajan kirkko, Lohtajan Kirkkotie 2 B

Kälviän seurakuntakodin juhlasali, Kälviäntie 22

Kaustisen kirkko, Siltatie 3, Kaustinen

Vaalipäivänä 18.11. voit äänestää ainoastaan oman seurakuntasi nimeämässä äänestyspaikassa.

Ota mukaasi kuvallinen henkilötodistus!