20-vuotias Radio Dei syntyi elämän kriisistä

Julkaistu: 27.10.2017

Radio Dein toimitusjohtaja Kirsi RostamoRadio Dei täyttää 3. marraskuuta kaksikymmentä vuotta. Helsinkiläisestä paikallisradiosta Suomen ainoaksi valtakunnalliseksi kristilliseksi radioasemaksi kasvaneella kanavalla on nykyään 24 taajuutta, joiden kuuluvuusalueella asuu kolmeneljäsosaa suomalaisista.
- Viranomaisia pelotti antaa lupaa ”ideologiselle radiolle”. Lopulta he suostuivat, koska enemmistö suomalaisista on kristittyjä ja lupasin vaalia kristittyjen yhteyttä, antaa tilaa kaikille ja olla näin siltana seurakuntaan, kuvaa päätoimittaja ja Radio Dein toimitusjohtaja Kirsi Rostamo radioaseman alkuvaiheita.

Viranomaisten karsastama ”ideologisuus” ei syntynyt poliittisista näkemyksistä tai halusta agitoida kansanryhmiä. Taustalla oli henkilökohtainen kriisi ja sitä seurannut elämänmuutos.
- Olin menettänyt pitkän ihmissuhteen lähestyessäni kolmeakymppiä ja siinä elämän kriisissä löysin Jeesuksen, joka rakasti minut eheäksi. Se antoi elämääni toivoa, josta halusin kertoa myös muille etsijöille, Kirsi Rostamo kertoo.

Radio Dei aloitti toimintansa 3.11.1997 Helsingissä. Suorassa lähetyksessä radion siunasi edesmennyt evankelista Kalevi Lehtinen.
Lehtistä muisteltiin laajasti eri medioissa alkusyksyllä, jolloin tuli kuluneeksi 30 vuotta amerikkalaisen evankelistan Billy Grahamin vierailusta Helsingin olympiastadionille. Grahamin ja hänen tulkkina toimineen Kalevi Lehtisen vetämät tilaisuudet kokosivat muutaman päivän aikana stadionille 183 000 ihmistä. Luku vastaa nykyistä Radio Dein viikkokuuntelijamäärää.

Kulttuuritalolla Helsingissä järjestettävissä Radio Dein 20-vuotisjuhlissa julistetaan myös satavuotiasta Suomea. Se sopii radiokanavalle, joka on ideologisuudestaan huolimatta säilyttänyt riippumattomuutensa suhteessa muihin mediataloihin ja kirkkokuntiin.
- Radio Dei on ainutlaatuinen kristillinen media, sillä kaikki muut ovat tavalla tai toisella sidoksissa johonkin kirkkokuntaan, herätysliikkeeseen tai lähetysjärjestöön. Radio Deissä haluamme palvella koko kristikansaa ja meillä on yhteistyökumppanina yli 80 kristillistä yhteisöä, Kirsi Rostamo tähdentää.

Radio Dei kuuluu Suomen suurimpien radiokanavien yhteiseen Radiot.fi-palveluun. Nettipalvelussa voi kuunnella kanavia suorana tai käyttää ajansiirtotoimintoa jo lähetettyjen ohjelmien kuunteluun. TNS Kantarin tekemän kyselytutkimuksen mukaan Radio Dei on Suomen tunnetuin kristillinen media. Kanava on tuttu 55 prosentille suomalaisista.

Radio Dein 20-vuotispääjuhla järjestetään Helsingin Kulttuuritalossa 3. marraskuuta. Lisätietoa: www.radiodei.fi

Kuva: Kai Kortelainen