Uutislistaukseen

100-vuotias talo saa uuden elämän

Lohtaja-talon katto on korkealla ja veisuuta mahtuu niin Siniseen kuin Keltaiseenkin saliin

Lohtaja-talo.

Lohtaja-talolla kaikki tuntuu loksahtelevan kohdalleen. 
Seurakunnan emäntä on niin tyytyväinen uusiin seurakuntakodin korkeisiin ja kauniisiin tiloihin, että työstä maksettava palkka on pelkkää plussaa. 
- On ihanaa, että saan olla tekemässä tästä minun näköisen, Sanna Viisteensaari iloitsee.
Kirkkoherra näkee monenkirjavan palautteen Lohtaja-talon muutoksesta seurakuntakodiksi merkitsevän vain sitä, että asia on kaikille tärkeä, ei ihan se ja sama juttu. 
- Vaikkei seurakunta olekaan seinissä, niin toivon, että tämä talo tekee seurakuntakodista vähän tavallisemman, Antti Lapinoja sanoo ja kaataa kahvia.
Yhteisen kirkkoneuvoston jäsen Pentti Hyyppä ei usko lohtajalaisten tunnistavan Lohtaja-taloa enää muutostöiden jälkeen samaksi. 
Samaan hengenvetoon hän kehuu tilan akustiikkaa. 
- Täällä saa laulaa sielunsa kyllyydestä.
- Kyllä jokainen paikalle tulija huomaa eron entiseen, seurakuntayhtymän palvelupäällikkö Mari Lehtiheimo lisää.

Muutto Seurakulmasta Lohtaja-talolle on likipitäen valmis, viimeisiä laatikoita vielä puretaan ja tavarat etsivät paikkaansa. 
- Kesäkuun aikana etu-oven rappusten oikealle puolelle rakennetaan kiertävä ramppi, jossa on metalliluiska ja teräskaiteet. Se on muutostöissä vielä isompi homma, yhtymän kiinteistöpäällikkö Veli-Matti Raappana kertoo.
Muutoin kaikki muutostyöt sähkö- ja putkitöiden osalta on saatu valmiiksi, emännän keittiö on päivitetty nykypäivään, lisätty henkilökunnan sosiaalitiloihin wc ja sisustettu salit raikkaiksi ja kauniiksi.
Entinen kunnan valtuustosali on nyt Sininen sali, ja juhlasalin nimeksi on hahmottunut Keltainen sali. 
- Ja isännän kamarista tulee emännän kamari, Sanna Viistensaari nauraa.
- Salien nimet voisi tässä yhteydessä tosiaan nimetä Siniseksi ja Keltaiseksi saliksi. Kun astuu tilaan, niin ei jää epäselväksi, kumpi on  kumpi, Lehtiheimo lisää.
Hyyppä tietää Keltaisen salin värisävyn olevan täysin uniikki, Lohtajan keltainen.
- Rakennuksen peruskorjauksen yhteydessä vuonna 1995 sisätilojen muutostöistä vastannut Museoviraston Sakari Heikkilä tilasi Tikkurilan maalitehtaalta tilaan sopivan sävyn, joka uskoakseni kuvastaa Vattajan hiekkaa.
Sinisen salin pääväri taas tulee tilan tuolien sinisestä verhoilusta. Tuolit olivat alkujaan Kokkolan seurakuntayhtymän Pikkusalissa, joka vuoden 2016 remontissa muutettiin kirkkoherranvirastoksi. Nyt varastoidut tuolit ovat löytäneet puhdistuksen jälkeen paikkansa Lohtaja-talosta. 
Keltaisen salin kalusteet ovat kotoisin Kinnulasta, ja salin piano on Lohtajan Musiikkinaisten lahjoitus. 

Tuupa Recordsin äänentoiston asiantuntija Mikko Mäki on tullut paikalle katsomaan, miten akustiikaltaan hienon tilan äänentoistolaitteisto asennetaan. Seurakulmasta kierrätettävän laitteistoin asentamiseen menee Mäen arvion mukaan yksi työpäivä. 
- Napataan signaali myös emännän kamarin kaiuttimeen, jotta hän voi kuulla, missä vaiheessa tilaisuus on, ja osaa varautua kahvi- tai ruokatarjoiluin. Lisäksi Siniseen saliin tulee videotykki, joten myös kuva välittyy Keltaiseen saliin, Mäki kertoo.
- Vaikkakin Lohtaja-taloa on paljon arvosteltu, se antaa seurakunnalliselle toiminnalle paljon mahdollisuuksia. Esimerkiksi lapsiperheet voivat huoletta tulla vilkkaan jälkikasvunsa kanssa ja seurata toisen salin tapahtumia videotykin välityksellä toisessa salissa, Hyyppä huomioi.

Kahta mieltä ollaan oltu myös siitä, tarvitaanko salien väliselle seinälle toiset isot pariovet avaamaan tilaa. 
- Käytäntö osoittaa, ovatko ne tarpeen, henkilökunta arvioi.
Hyyppä näkee seurakuntalaisten tavan osallistua toimintaan muuttuneen vuosien saatossa. 
- Jos vielä 1960-luvulla kirkkoonkin piti lähteä hyvissä ajoin, että sai haluamansa paikan, niin nykyisin Lohtajan kyliltä tulee vain muutama autollinen väkeä jumalanpalvelukseen. Lohtaja-talo on mielestäni avaus uudelle ajattelulle, miten suhtaudumme seurakunnan kiinteistöihin, hän pohtii.
Työntekijät painottavat, että tila säilyy edelleen kaikkien lohtajalaisten käytössä, ja sitä voi edelleen vuokrata myös erilaisiin yksityisiin tilaisuuksiin. 
- Vuokranantaja vain on muuttunut Kokkolan kaupungista seurakuntayhtymäksi, palvelupäällikkö huomauttaa ja lisää, että ilman Kokkolan kaupungin Lohtajan aluetoimiston työntekijää Leena Lounatjokea moni asia olisi muuttovaiheessa jäänyt huomiotta. 
- Hän on auttanut käytännön asioiden järjestelyissä, kuten varauksissa, Lehtiheimo kiittää.

Yli satavuotias rakennus on nähnyt paljon. Se on toiminut kouluna sekä kunnan kokous- ja juhlatilana. 
- Sekä Säästöpankkina, Pentti Hyyppä muistaa. 
Kirkkoherran mukaan seurakunnan tilat ovat hyvin monikäyttöisiä.
- Vaikkakin meillä Keski-Pohjanmaalla suhtaudutaan kirkollisiin tiloihin varsin kapeasti. Suomessa on purettu paljon Lohtajan vanhan seurakuntakodin ikäisiä rakennuksia. On muutettu ristikirkkojen sakaroita seurakuntakodeiksi, Lapinoja sanoo. 
Hän pitää Lohtaja-taloa kauniina ja korkeana.
- Toki puutteitakin on, kuten kaikissa 100-vuotiaissa rakennuksissa, mutta vanhat tilat huokuvat historiaa, ja kertovat, että niissä on toiminut useita sukupolvia jo ennen meitä. Mielestäni monet uudet tilat ovat tylsiä, kirkkoherra perustelee.
Seurakunnan emäntää  viehättää ajatus siitä, mitä kaikkea nämä seinät ovat vuosien saatossa nähneet. 
Pappilassa työskennellessään hän ajaa pappilan kummituksen pois laittamalla radion kovemmalle.
- Lohtaja-talon kummitusta en ole vielä tavannut, hän nauraa.
Talon puutelistalle hän nostaisi säilytystilat; astiat tarvitsevat kaappeja ja sisääntuloon kaivattaisiin naulakoita. 

Tässä vaiheessa muuttoa valoa alkaa jo näkyä tunnelin päässä. Vaakunat riisutaan vielä Sinisen salin seinältä, ja Pentti Hyyppä kerää Lohtajan kunnanhallituksen jäsenten kuvat talteen.
- Seurakunnalliset symbolit laitetaan tilalle, vaikkakaan korkean puolipaneelin takia tilaan eivät taulut sovi, Viisteensaari lisää.
Sinisen salin alttaritauluksi tuodaan vanhasta seurakuntakodista varastoituna ollut seinätekstiili, joka on puhdistettu otsonoinnilla. 
- Vappu Mikkolan kutoma ja Eija Jukkolan suunnittelema seinätekstiili on kehystetty ja sopii tilaan hyvin, Hyyppä sanoo.
Myös korkeiden ikkunoiden verhot ovat aivan uudet, vuokranantajan, Kokkolan kaupungin juuri ennen vuokrasopimuksen allekirjoittamista laittamat.
- Haluaisin järjestää kesäkuussa avoimet ovet tai myyjäiset, että kaikki voisivat tulla tutustumaan tiloihin, emäntä ideoi. Kirkkoherra kompppaa ja ehdottaa brunssia. 
Päivämäärää ei vielä uskalla ääneen sanoa, korona voi tuoda kapulaa rattaisiin.
- Syksyllä on tarkoitus vihkiä tila käyttöön, kun se on tullut seurakuntalaisillekin vähän tutummaksi, Lapinoja lisää.
Ensimmäiset yksityistilaisuudet on tarkoitus jäjestää Lohtaja-talossa juhannuksen tienoilla, koronarajoituksista riippuen.
 

Mari Hautamäki,
teksti ja kuvat

Wed Jun 09 11:07:46 EEST 2021