Viikon sana

 

Viisaammin


Tässä merkillisessä vertauksessa Jeesus tekee odottamatonta: kehuu epärehellistä ihmistä!
Vertauksen taloudenhoitaja huomasi joutuneensa syviin vesiin ja päätti kunnostaa asiat tulevaisuutta varten epärehellisin keinoin.

Taloudenhoitajan epärehellisyys ei kuitenkaan saa Jeesuksen kehuja, kehut saa hänen viisautensa. Omaisuus, maine ja kunnia ihmisten silmissä olivat lopultakin merkityksetöntä, kunhan tulevaisuus olisi turvattu.

Kehuuko Jeesus tänään meitä yhtä viisaiksi? Olemmeko varmistaneet onnen myös kuoleman rajan tuolla puolen? Entä, jos tämä elämä toimisi sinulle ja minulle vain pysähdyspaikkana matkalla sinne, minne Jumala meidät alun perin tarkoitti? Tämä hetki Raamatun sanan äärellä on päiväsi taivaallinen taukopaikka, eikä toivottavasti ainoa niistä. Ajatukset saavat kulkea korkealle unelmaan iankaikkisesta ilosta.

Ja jos näin tänään ajatuksissamme vaeltaisimme, voisiko se olla vaikuttamatta päivämme valintoihin? Voisimmeko valita ajatuksiimme maallisen sijasta taivaallista? Voisimmeko rohkaista taivaan ilolla sitä lähimmäistä, joka polviaan myöten on kiinni maan kurassa?

Ystäväni: Jumalan lahjoja hoidat parhaiten jakamalla niitä runsaasti eteenpäin.

 

Minna Lempiälä
nuorisotyönohjaaja
Kaustisen ja Ullavan
seurakunta

Sunnuntai 18.8.

Luukas 16:1-9 

Jeesus puhui sitten opetuslapsilleen: ”Oli rikas mies, jolla oli taloudenhoitaja. Hänelle kanneltiin, että taloudenhoitaja tuhlasi hänen omaisuuttaan. Hän kutsui tämän luokseen ja sanoi: ’Mitä minä sinusta kuulen! Tee tili toimistasi, minun talouttani sinä et enää hoida.’ Mies mietti: ’Mitä minä nyt teen? Isäntä panee minut pois taloudenhoitajan toimesta. Kaivaa en jaksa, kerjätä en kehtaa. - Nytpä tiedän! Järjestän niin, että toiset ottavat minut taloonsa, kun joudun lähtemään työpaikastani.’ Hän kutsui isäntänsä velalliset vuoron perään luokseen. ’Paljonko olet velkaa isännälleni?’ hän kysyi ensimmäiseltä. ’Sata astiaa öljyä’, tämä vastasi. Taloudenhoitaja sanoi: ’Tässä on velkakirjasi, istu ja merkitse äkkiä viisikymmentä.’ Sitten hän kysyi toiselta: ’Entä sinä, paljonko sinä olet velkaa?’ Tämä vastasi: ’Sata tynnyriä vehnää.’ Taloudenhoitaja sanoi: ’Tässä on velkakirjasi, merkitse kahdeksankymmentä.’”
Ja Herra kehui epärehellisen taloudenhoitajan viisautta. Hän sanoi:
”Tämän maailman lapset menettelevät toisiaan kohtaan viisaammin kuin valon lapset. Minä sanonkin teille: hankkikaa väärällä rikkaudella ystäviä, jotka ottavat teidät iäisiin asuntoihin, kun tuota rikkautta ei enää ole.”