Viikon sana

Panna alttiiksi

Alttiiksi paneminen on vaarantamista ja riskeeraamista.
Elämän riskeeraaminen tuntuu kyseenalaiselta. Eiköelämän rakastamisen ja varjelemisen pitäisi olla hyvä asia?
”Joka rakastaa elämäänsä, kadottaa sen.” Kenties elämän rakastamisella tarkoitetaan tässä turvautumista oman elämänsä saavutuksiin, mitä ne sitten ovatkaan. Silloin
luottaa kuitenkin vain katoavaan.

Joka panee alttiiksi eli vaarantaa elämänsä toisten tähden, heidän auttamisekseen, löytää elämän. Elämän tarkoitus ei löydykään itsekeskeisyydestä vaan se löytyy yhdessä elämisestä, elämästä toisia varten.
Elämänsä voi vaarantaa myös tuhoavilla asioilla. Uhkarohkeasti voi ottaa vääriä riskejä, joilla vahingoittaa itseään ja usein myös läheisiään.

Jeesus pani alttiiksi koko elämänsä, uhrasi itsensä toisten puolesta. Hän sai elämänsä takaisin ja antaa uuden elämän myös kaikille kuoleman vallassa oleville.

Elämä alttiiksi panna,
kadottaessa sen löydän,
siitä lahjasta jaa ja anna,
saat yhteisen pöydän.
Salaisuus ja paradoksi:
ei kuolema lopullinen,
kun armo käy tuomioksi,
on elämä ikuinen.

Oili Ijäs
Lohtajan seurakunta
oili.ijas (at) evl.fi

Sunnuntai 23.2.

Joh. 12:25-33

Jeesus sanoi:
”Joka rakastaa elämäänsä, kadottaa sen, mutta joka tässä maailmassa panee alttiiksi elämänsä, saa osakseen ikuisen elämän. Jos joku tahtoo olla minun palvelijani, seuratkoon minua. Missä minä olen, siellä on oleva myös palvelijani, ja Isä kunnioittaa sitä, joka palvelee minua.
Nyt olen järkyttynyt. Mitä sanoisin? Isä, pelasta minut tästä hetkestä! Ei! Juuri tähän on elämäni tähdännyt. Isä, kirkasta nimesi!”
Silloin kuului taivaasta ääni: ”Minä olen sen kirkastanut ja kirkastan jälleen.” Paikalla oleva väkijoukko kuuli äänen ja sanoi ukkosen jyrähtäneen. Jotkut kyllä sanoivat: ”Enkeli puhui hänelle.” Silloin Jeesus sanoi: ”Ei tämä ääni puhunut minun tähteni, vaan teidän tähtenne. Nyt tämä maailma on tuomiolla, nyt tämän maailman ruhtinas syöstään vallasta. Ja kun minut korotetaan maasta, minä vedän kaikki luokseni.” Näillä sanoilla Jeesus ilmaisi, millainen tulisi olemaan hänen kuolemansa.