Lohtajan (Sophia Magdalenan) kirkko

Lohtajan kirkko

Lohtajan nykyinen kirkko on järjestyksessä neljäs tai viides. Eräässä asiakirjassa mainitaan, että Lohtajan ensimmäinen kirkko olisi rakennettu uskonpuhdistuksen alkamisvuonna 1517. Perimätieto esittää tämän kirkon paikaksi Kylänmäkeä.

Seuraavien kirkkojen vaiheista kertoo nykyisen kirkon pilarissa oleva: "Se ensimäinen Kircko on ollut Wähäi Capelli rakettu 1576 Lochtajan Kircko maalle Wuonna 1617 on se mahan jaotettu ja yxi usi siawambi siallerakettu. Wuonna 1643 sinä 14 p. Juliuxes syttyi se pitkäisen tulesta ja paloi ylös caickein Kelloins ja Caunistuxens cansa."

Tätä edellinen kirkko rakennettiin vuonna 1644 lähelle nykyistä seurakuntakotia. Se oli pitkäkirkko, jossa oli iso torni ja useita pieniä torneja. Kirkko purettiin keväällä 1768, koska iso torni alkoi kallistua.

Nykyisen kirkon kattolaudoituksessa on käytetty edellisen kirkon seinälautoja, joissa on Christian Wilbrandtin maalaamia enkeleitä. Myös edellisen kirkon esineistöä (saarnastuoli, kastemalja, laiva, tiimalasi, virsitaulu, kynttiläkruunuja, lampetteja ja tekstiilejä) on nykyisessä kirkossa.

Lohtajan kirkko

Nykyinen kirkko rakennettiin edellistä korkeammalle paikalle, jotta se palvelisi samalla merenkulkijain maamerkkinä. Edelleen kirkon tehtävä on näyttää missä mennään. Kirkkoa käytettiin kastekirjasta päätellen jo keskeneräisenä. Kerrotaan, että ensimmäinen jumalanpalvelus pidettiin 12.5.1769, jolloin kirkko ilmeisesti oli valmis. Jumalanpalveluksen toimitti pastori C.H. Ståhle, josta tuli myöhemmin Oulun kirkkoherra.

Tunnettu rakennusmestari Matti Honka (Matts Lillhonga) Kokkolan Vitsarista piirsi nykyisen kirkon sekä johti sen rakennustöitä. Lohtajan kirkkoa pidetään yhtenä hänen parhaista töistään. Länsi-Suomessa ei ole toista samanlaista kirkkoa. Karjalan kahtamoiset ovat pohjapiirrokseltaan samanlaisia, mutta niissä on erilainen kattorakenne.

Lohtajan kirkko peruskorjattiin vuonna 2009. Piispa Samuel Salmi toimitti kirkon uudelleen vihkimisen 31.1.2010.

Kirkon maineikkain esine on Mikael Toppeliuksen vuosina 1770-1773 maalaama kolmiosainen alttaritaulusarja eli triptyykki.

Lohtajan kirkon alttaritaulu

Lohtajan kirkkotie 2 B

Karttalinkkiin pääset TÄSTÄ

Jos olet järjestämässä tapahtumaa tai konserttia, ota ensin yhteys kanttoriin tai kirkkoherraan. Sen jälkeen voit tarvittaessa täyttää sopimuksen kirkkotilan käytöstä täällä.

Lohtajan kirkon saarnastuoli