Pahinta on, jos ihminen luulee näkevänsä, mutta ei näe.

Viikon sanaan

Uusin blogikirjoitus - Nyaste blogginlägg

Viestinnän vinkkeli - Painopisteitä puntaroimaan

22.5.2013
| Aune-Inkeri Björkström

Kokkolan seurakuntayhtymän tavoitesuunnittelu on edennyt jännittävimpään vaiheeseen: sen välitulokset on julkistettu ja annettu seurakuntalaisten arvioitaviksi. Nyt on seurakuntalaisten vuoro ottaa koppi ja fundeerata ehdotettuja painopistealueita. Vastaavatko ne sitä, mitä sinä odotat kotiseurakunnaltasi? Mitä uusia ideoita sinulla olisi heittää kehiin yhteisen työmme kehittämiseksi?

Viestinnän vinkkeli - Yhtä juhlaa koko kesä

16.5.2013
| Aune-Inkeri Björkström

Suomalaisessa kristillisyydessä on erityispiirre, jolle ei löydy vertaa: hengelliset kesäjuhlat. Onhan niitä toki muuallakin, mutta ei edes muissa Pohjoismaissa samassa mittakaavassa.

Bach som godnattsaga

29.4.2013
| Kristina Klingenberg

Jag sitter i nere i kyrkan medan min kollega Christian Ahlskog spelar oavbrutet Bach en hel timme! Det är två kvällar efter Tiikerits volleybollseger. Jag var inte på matchen men har läst artiklar där det fina spelet beskrivs. Jag skulle ha lust att beskriva det fina Bach-spelet på samma sätt med ord - men det är alltför krävande att sätta ord på musikupplevelser. Och samtidigt också begränsande.

Viestinnän vinkkeli - Maijan ja Marjan tarinat

11.4.2013
| Aune-Inkeri Björkström

Kevättalven järisyttävin lukukokemukseni oli Maijan tarina. Lapsen seksuaalinen hyväksikäyttö yksilön ja yhteisön traumana (toim. Johanna Hurtig ja Mari Leppänen). Päällimmäiseksi tunteeksi kirjasta jäi voimaton raivo.

Kommentoi | 4 kommenttia Lue koko kirjoitus - Läs hela inlägget

Påsk på jorden

8.4.2013
| Kristina Klingenberg

Ännu en av dessa otroligt vackra, soliga aprilmorgnar! Som aldrig tycks ta slut... det började redan i marsmånad!
Jag är på en av de sista skidturerna på isen mellan Harrbåda och Trullön. När man ser ut över landskapet så ser man hur folk kommer från strandkanterna och tar sig längre och längre ut. De man möter är alla smått lyriska över vårvädret!

Barn förstår

2.4.2013
| Kristina Klingenberg

Det är med blandade känslor jag kör till barnkörövningarna. Räcker jag till?
Jag har två olika grupper och sammanlagt 30 sångare.
Full närvaro är det största kravet!

Lupauksia

25.3.2013
| Risto Juntunen

Istun kirkossa viimeisen pilarin vieressä. Päätän lähteä kävelemään kesken jumalanpalveluksen kohti takaosaa. Nurkassa on vuonna 1958 palaneen puisen ristikirkon pienoismalli. Aikoinaan siihen oli mahtunut tuhat ihmistä.

Dörrhållare

25.3.2013
| Kristina Klingenberg

De flesta ytterdörrar i våra finländska förhållanden är både bastanta och tunga att öppna. Speciellt tunga är dörrarna  i officiella byggnader. Nybyggen har ofta elektrisk knapp för dörröppnandet men i vår församlings utrymmen gäller rejäla tag om man vill komma in församlingscentret eller på Kyrkbacken. Har man tur kan där ibland stå en vänlig medmänska och hålla upp dörren så då är det bara att stiga in.

Klockringning mitt på dagen

20.3.2013
| Kristina Klingenberg

Eftersom jag bor på Västra Kyrkogatan och jobbar i församlingscentret mitt emot stadskyrkan så hör jag då och då kyrkklockorna. Om det är i början av veckan utgår jag från att det är själaringning men senare i veckan och kvällstid vet man inte riktigt vad klockorna kallar till. Utom på söndagmorgnarna då det är tid för högmässorna. Först finska och sedan svenska.

Viestinnän vinkkeli - Unelmia aamukahveilla

12.3.2013
| Aune-Inkeri Björkström

Naisten aamukahveilla käsitellään mielenkiintoisia ja arjenläheisiä aiheita. Aamukahvit - tai pikemminkin brunssi - katetaan Kokkolan seurakuntakeskuksen Alasaliin noin kerran kuukaudessa. Naisväki nauttii pitkän kaavan mukaan, kun saa käydä valmiiseen pöytään.